Homestay

20160302_161340-1
Aroma Homestay

Homestays är precis som det låter boende hemma hos, ungefär som Bed and Breakfast. Det är ett trevligt alternativ till hotell och pensionat, man kommer mer i kontakt med både värdarna och sina medresenärer. Ett Homestay är ofta inrymt i det egna huset, där man byggt om, så några rum lämpar sig att hyra ut. Oftast finns toa/dusch på rummet, men ibland är det en gemensam för flera rum. Frukost ingår för det mesta och det tycker åtminstone jag är höjdpunkten, när man tillsammans med folk från olika länder äter hemlagad mat från Kerala, alltmedan man delar sina upplevelser, tipsar om utflykter och/eller boende på andra orter.

En morgon berättade Ulrich från Hannover, att han av en händelse funnit en Herschel road här i Cochin, han funderade på om det kunde vara så att Hannoverfödde William Herschel, som upptäckte planeten Uranus, möjligen bott här.

20160305_083529
Ulrich berättar om Herschel

Ulrich berättade sedan vidare om astronomemens barnbarn, William James Herschel, som upptäckte att fingeravtryck är unika för varje individ och därför är mycket användbara vid identifiering.

Ibland erbjuds även andra måltider, som man äter tillsammans. I Munnar låg vårt Homestay Clouds Land lite utanför tätorten, så där serverades även middag. 

Enligt Haroun på Green Leaves Homestay i Thekkady, får det inte finnas fler än fem uthyrningsrum, om verksamheten ska få kallas homestay.

Det förekommer dock att hotell marknadsför sig som homestay, men då är boendet långt ifrån hemmahosboende.

Vi har bott på flera Homestay, i år i Munnar, Thekkady, Alappuzha och nu här i Fort Cochin. Alla har varit mycket trevliga. De allra flesta värdarna lägger ner mycket möda på att servera hemlagade frukostar, typiska för regionen. I Alappuzha fick vi tre olika frukostar, Idlee, Puttu och Dosa med olika curryröror och Chutney.

En frukost i Kerala, är som en lunch hemma, man står dig bra många timmar.

Här på Aroma Homestay får vi olika frukost varje dag, Elisabeth och Joseph stiger upp tidigt, för att laga maten så den ska vara riktigt nylagad. De berättar om rätten, dels vad den heter och innehåller, dels hur man äter den. 

20160304_084148
Frukost tillsammans med ett sällskap från Tallin

Under vår nio dagar långa vidstelse har vi fått nio olika frukostar! Vi har ätit Purri med masala, Monnyputtu med kadalacurry, Idiappam med kokosmjölk och kardemumma

20160302_085826
Idiappam

Idlee med Sambar och Chutney,

20160303_075747
Idlee

Chapati med dal och Appam med grönsaksstuvning,

20160305_083523
Frukost tillsammans med våra vänner från Hannover

Mutta Pathery with steamed banana

JPEG_20160306_084041_
Mutta Pathery

Puttu med Mutta Curry

20160307_080357-1
Puttu

Uppmavu med Papadam

20160308_091324
Uppmavu med Papadam

Ett är då säkert, inte magrar man bort när man bor på Aroma Homestay!

20160308_105625-1
Tusen tack Joseph & Elisabeth för en härlig vistelse hos er!

Lämna en kommentar